Netre magyar!

Napló

 

2004. április 29. csütörtök: Ma elhatároztam, hogy saját webszerverem lesz, és levelező szerverem. Kinéztem egy céget a neten, amely ilyennel foglalkozik.

2004. április 30. péntek: Ma bementem a cég irodájába, ahol sikerült fél óra alatt elmagyaráznom, hogy mit szeretnék. Azt mondták, hogy csak neten keresztül lehet igényelni. Péntek délután lévén úgy gondoltam, hogy majd kedden, úgyis ünnep lesz.

2004. május 1. szombat: Alig bírtam ma aludni, már az EU-ban feküdtem és keltem.

2004. május 3. kedd: Az neten megtaláltam a doménnév igénylés módját, az űrlapot kitöltöttem és még aznap postára adtam, az ügyfélszolgálaton elmondott dokumentumokkal együtt. Azt írták ‑ mivel saját névre kértem a domént  ‑, ez gyorsan megy, egy hét, mert elsőbbségi.

2004. május 7. péntek: Trehány vagyok! Nem küldtem aláírási címpéldányt, igaz nem is kérték, de legalább beszkennelve, e-mailben is elegendő volt elküldeni egy telefonhívás alapján. És milyen rendesek, ők hívtak!

2004. május 12. szerda: Mai dátummal kaptam e-mailt, hogy regisztráltak, és jön a hivatalos levél is.

2004. május 18. kedd: Még várok.

2004. május 20. csütörtök: Ma megjött a levél, bementem az ügyfélszolgálatra a web- és mailszerver miatt. Kedvesek voltak, ketten is foglalkoztak velem. Nagyon megdolgoztak a hölgyek, mert a náluk már regisztrált doménre nem lehet új szerződést kötni a gépükön. „Az új program nem engedi!” – mondták. Kézzel csinálták meg egy üresen kinyomtatott fájlra. Pár nap, és kapok értesítést, hogy lehet elérni.

2004. június 2. szerda: Ma jött a postás, de nem voltam itthon, ajánlott levelet hozott. Anyámnak nem adták oda, mert nem illetékes! Nagyon izgulok! Végre itt az elérhetőségi mód! És hogy vigyáznak a jelszavamra! Még a mutter sem kompetens!

2004. június 3. csütörtök: Ma reggel nyitásra elmentem a postára a levélért. Azt írták, hogy a szerződésnek csak két oldalát küldtem el, emiatt nem tudják megkötni, ha 8 munkanapon belül nem küldöm, nem is fogadják el. Kezdek aggódni! Nem is én küldtem, cégen belül ment, miért nekem írnak? Bementem munka után, azt mondták, sajnos „nagy a vízfej Pesten”, előfordul az ilyen, de ne aggódjak „biztos csak elkavarodott Pesten”, ugyan drágábbak, mint a konkurencia ‑ ezt az ügyfélszolgálatos hölggyel beszéltük meg ‑, de lassabban is dolgoznak, és régen, amikor még nem kebelezte be a multi a céget, nem volt ilyen. Holnap ugyan nem ő, de a kolleganő hívni fog, biztosan. Újra bízom!

2004. június 4. péntek: Nem hívtak ötig, így bementem az ügyfélszolgálatra. Kicsit várni kellett, mert valaki telefonon reklamált. Közben olvasgattam. Egy kiírás szerint „Minden harmadik reklamálót lelövünk, ma már kettő volt.” Nem reklamáltam, csak megemlítettem, hogy azt ígérték tegnap, hogy napközben visszahívnak. Ez nem történt meg – mondtam halkan – és hogy ne legyen plusz költségük, bejöttem. A hölgy annyira rendes volt, hogy azonnal adott, soron kívül jelszót a hozzáféréshez, mert ő ugyan elküldte a szerződést ‑ mondta ‑, de a fax megette a harmadik oldalt, emiatt nem ment át, de most féllegálisan hozzáférést enged a már régen kész doménemhez, de hivatalos csak a levél lesz, amiben viszont már nem lesz jó a jelszó, mivel most ő szívességből átírja. A levélben a használatba vétel módja is le lesz írva, de az úgyis a neten is kinn van, nem is fontos. Olyan kedves volt a hölgy, hogy felbátorodtam, és megkérdeztem, hogy miért nem telefonon szóltak, hogy nem ment át a harmadik oldal, és miért nekem. Azt mondta, hogy az nem lett volna hivatalos! Erre megemlítettem, hogy az aláírási címpéldányt elfogadták e-mailben is, mire elborzadt: milyen felelőtlen munkatársak vannak!

2004. június 4.: péntek. A kapott jelszavakkal röpke 2 óra alatt beüzemeltem a web- és a mail-szerverem is. Minden OK, hepi vagyok.

2004. június 11. péntek: Ma levelet kaptam a szolgáltatótól, hogy milyen címen és jelszóval érhetem el a levelezést. A levél dátuma június 3. volt, a feladás napja 9. Kicsit lassan ért ide. Kiszámoltam, hogy 0,91 m/s-os sebességgel jött a levél, ha a pesti vízfej küldte. Vagy már megint a postaközpont lehet a hibás Budaörsön? De jaj! Most jövök rá, hogy a webszerver jelszavát még mindig nem tudom – hivatalosan. Most warez vagyok?

2004. június 12.

Rozgonyi-Borus Ferenc